Ταινίες που πρέπει να δείς

Οι 15 Καλύτερες Λεσβιακές Ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου (όχι τσόντες)

Ξεκινάμε από το τέλος πρός την κορυφή. (Ή αν προτιμάτε, πάρτε το αντίθετα εσείς). Έχουμε και λέμε:





 No 15. A Love to Keep (2006, Ισπανία)

Υπόθεση: Την συντηρητική δεκαετία του '60, δύο ώριμες ισπανίδες καθηγήτριες τραβούν τα επικριτικά σχόλια της κοινωνίας αφού συζούν και είναι ανύπαντρες. Η αυταρχική μητέρα της μίας θα την στείλει να μείνει απομονωμένη σε μια κλινική η οποία υποτίθεται οτι θεραπεύει την ομοφυλοφυλία και άλλες 'ψυχικές ασθένειες' με ηλεκτροσόκ.  Για πολλά χρόνια οι δύο γυναίκες θα περιμένουν τη στιγμή της επανασύνδεσης, αλλά όταν θα έρθει, όλα θα είναι αλλαγμένα...

Θα σας αρέσει γιατί: Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και είναι ιστορία ζωής για πολλούς ανθρώπους που έγιναν πειραματόζωα σε ανάλογες 'πρωτοπόρες' κλινικές εκείνων των εποχών. Υπάρχουν πολύ συγκινητικές σκηνές μεταξύ της αυταρχικής μητέρας και της λεσβίας κόρης, που είναι απλώς διαχρονικής αξίας...

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Οι σκηνές βασανιστηρίων και ηλεκτροσόκ είναι επώδυνες ακόμα και για έναν θεατή. Επίσης, το ρομάντζο υπάρχει σε μετρημένες σκηνές, αφού κυριαρχούν περισσότερο οι δικαστικές και ψυχιατρικές αναφορές.

Νο 14. Amour de Femme (2001, Γαλλία)

Υπόθεση: Μια καθωσπρέπει γαλλίδα ορθοπεδικός ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια μουσουλμάνα μετανάστρια στριπτιζέζ, που χορεύει στα γενέθλια του φίλου της. Ο σύζυγός της θα κεραυνοβοληθεί κι αυτός όταν η Μαρί του ανακοινώσει οτι εγκαταλλείπει αυτόν και τον γιό τους για να συζήσει με την προκλητική χορεύτρια στην επαρχία...

Θα σας αρέσει γιατί: Η μία πρωταγωνίστρια, Ραφαέλλα Άντερσον είναι πρώην πορνοστάρ, ώς εκ τούτου δεν λείπουν οι αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Η έτερη πρωταγωνίστρια είναι κάπως ξενέρωτη για να το πώ κι έτσι. Επίσης, ο τρόπος που οι δύο λεσβίες εξαπατούν τον άντρα-σύζυγο και το παιδί, θα προκαλέσουν την οργή ακόμα και των πιο ανοιχτόμυαλων..

Νο 13. Eloise (2009, Ισπανία)

Υπόθεση: Παιδί χωρισμένων γονιών, η νεαρή φοιτήτρια Άσια προσπαθεί να ξεφύγει από τον έλεγχο της παρεμβατικής σε όλα μητέρας της, που κάνει τα πάντα για να την αρραβωνιάσει με το ''καλό παιδί'' Ναθάνιελ. Η γοητευτική τσιγγάνα ζωγράφος, Ελοϊζ, θα την μυήσει στον λεσβιακό έρωτα και τελικά η Άσια θα το σκάσει από το σπίτι της για να μείνει μαζί της.. Όμως η μποέμικη ζωή δεν θα της βγεί σε καλό...

Θα σας αρέσει γιατί: Οι πρωταγωνίστριες είναι πολύ μικρές και αγνές και όμορφες. Οι ερωτικές σκηνές είναι ολόσωμες και δεν κρύβουν ούτε ένα σημείο του σώματος των κοριτσιών. Υπάρχει μια νεανική και ρομαντική άποψη για τον λεσβιακό έρωτα, επαναστατική: δεν χρειάζεται να διαλυθεί κανένας γάμος, ούτε να μείνουν στον αέρα τα παιδιά. Οι ηρωίδες ξέρουν τι θέλουν ήδη από μικρές και δεν φοβούνται να το διεκδικήσουν με φυσικότητα.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Ίσως να προτιμάτε μια ιστορία για ώριμες γυναίκες και όχι νεαρά κορίτσια. Εσείς χάνετε.

Νο12. When the night is falling (2005, Γαλλία)

Υπόθεση: Η Καμίλ είναι μια σοβαρή θεολόγος, κάτω από την επιφάνεια όμως κρύβεται ένα ανήσυχο πνεύμα με φιλελεύθερες απόψεις. Ένα απόγευμα που πηγαίνει τα ρούχα της στα δημόσια καθαριστήρια γνωρίζει μια μποέμ χορεύτρια σε περιπλανόμενο τσίρκο. Η περιέργειά της για το απαγορευμένο θα την φέρει μέχρι το στρώμα (ούτε καν κρεβάτι) της Πέτρας. Ο αρραβωνιαστικός της Καμίλ, Μαρτίν μαθαίνει τα πάντα, όμως παίζει το τελευταίο του χαρτί κάνοντας τον ανήξερο και περιμένοντας τις εξελίξεις..

Θα σας αρέσει γιατί: Η πρωταγωνίστρια του κλασσικού πλέον αυτού φίλμ, έχει μια απόκοσμη γοητεία, που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από το πρόσωπό της. Όλη η ταινία έχει κάτι μυστηριώδες.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Η έτερη πρωταγωνίστρια είναι ολίγον ...μαύρη. Εμένα δεν με ενοχλεί. Εσάς δεν ξέρω.

Νο 11. Aimee and Jaguar (1999, Γερμανία)

Υπόθεση: Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ο απέλπιδος έρωτας μιας εβραίας δημοσιογράφου και μιας γερμανίδας νοικοκυράς στο Βερολίνο του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η Γκεστάπο θα χωρίσει το τραγικό ζευγάρι τη στιγμή που η γερμανίδα παίρνει διαζύγιο και η εβραία ετοιμάζεται να αποδράσει με πλαστά χαρτιά από την Γερμανία. Έπειτα από μια ζωή αναζήτησης, θα έρθουν στο φώς τα χαμένα ίχνη...

Θα σας αρέσει γιατί: Η ταινία είναι γεμάτη ερωτικές σκηνές και γυμνά, έξυπνους διαλόγους και απίθανα σκηνοθετικά εφέ. Οι δύο πρωταγωνίστριες είναι απλά πανέμορφες.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Η μουσική επένδυση είναι κίτς, αλλά και το όλο σκηνικό Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να κάτσει βαρύ σε κάποιους.

Νο10. The world unseen (2007, Νότια Αφρική)

Υπόθεση: Την εποχή του Απαρτχάιντ, η Μύριαμ, μια νέα γυναίκα υποταγμένη στον άντρα της, Ομάρ νιώθει παγιδευμένη σε μια άχαρη ζωή. Λίγο πρίν την γέννηση του τρίτου τους παιδιού, γνωρίζει την Αμίνα, ένα προοδευτικό κορίτσι που επέστρεψε από το εξωτερικό και έχει αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα της. Ο θαυμασμός της Μύριαμ για την ανεξαρτησία της Αμίνα, θα μετατραπεί σε φιλία και τα αθώα μαθήματα οδήγησης θα γίνουν αφορμή για να συναντιώνται ερωτικά οι δύο γυναίκες, πίσω από την πλάτη του Ομάρ...

Θα σας αρέσει γιατί: Είναι μια ταινία εποχής με ιστορικές αναφορές και τα αντίστοιχα σκηνικά εποχής. Εκτός από την κεντρική ιστορία, υπάρχουν επιμέρους ερωτικές πλοκές και περιγραφή ανθρώπινων χαρακτήρων. Οι ερωτικές σκηνές είναι πολύ δυνατές, χωρίς να είναι απαραίτητα προκλητικές.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Αν είστε άσχετοι από Ιστορία, θα μπερδευτείτε με όλους τους ινδούς, νέγρους, μιγάδες, μαύρους, αγγλογάλλους ήρωες και τον ρόλο που παίζει στο έργο η πολιτισμική τους ταυτότητα. Ή ίσως να βρείτε το όλο ιστορικό πλαίσιο μη μοντέρνο και παρωχημένο...

Νο9. The hours (2002, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Οι ιστορίες τριών γυναικών, από τρεις διαφορετικές γενιές. Η Βιρτζίνια, η Λώρα και η Κλαρίσσα βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια ζωή στατική και χωρίς νόημα, όπου το φλέρτ με τον θάνατο είναι μια κάποια λύσις στα αδιέξοδά τους. Οι λεσβιακές τάσεις εμφανίζονται στην ταινία σαν μια ψυχολογική αντίδραση της γυναίκας που δυσκολεύεται να υποταχθεί στην προκαθορισμένη της μοίρα, παρά σαν μια αυθόρμητη σεξουαλική ανάγκη. 

Θα σας αρέσει γιατί: Θα δείτε τρείς θρύλους της μεγάλης οθόνης σε λεσβιακές περιπτύξεις: η Τζουλιάν Μουρ ανταλλάζει φιλιά με την φίλη της, η Νικόλ Κίντμαν με την αδελφή της, η Μέριλ Στρίπ με την ...σύζυγό της και ...μητέρα του παιδιού της. Και βέβαια, η σκηνοθετική εναλλαγή από εποχή σε εποχή είναι ασύλληπτη, όπως και οι ψυχογραφικές εξάρσεις των προσώπων, οι εσωτερικές ερμηνείες,  οι προσεγμένοι διάλογοι..

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Θα δυσκολευτείτε να ταυτιστείτε με τις ηρωίδες και ίσως τελικά να μην τις κατανοήσετε και καθόλου.

Νο8. Red Doors (2005, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Η Τζούλι είναι μια συνεσταλμένη γιατρός που δουλεύει πολύ αλλά ζεί την ζωή της λίγο. Βγαίνει σε αποτυχημένα ραντεβού με άντρες μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους δικούς της. Η ζωή της θα ανατραπεί όταν θα γνωρίσει την πανέμορφη Μία, φιλόδοξη στάρλετ του Χόλλυγουντ που εκπαιδεύεται για τον ρόλο της γιατρού σε τηλεοπτική σειρά, με την βοήθεια της Τζούλι. Δύο πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, που όμως θα προσπαθήσουν πολύ για την σχέση τους..

Θα σας αρέσει γιατί: Είναι μια χαλαρή οικογενειακή κομεντί με όμορφους διαλόγους και ανάλαφρα φιλοσοφήματα για την ζωή. Το σίγουρο είναι οτι θα ερωτευτείτε την σέξι Μία Ρίβερτον μέχρι το τέλος της ταινίας.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Άν δεν σας αρέσουν εκείνα τα κοντά, μελαχρινά ανθρωπάκια με τα σχιστά μάτια, προτιμήστε μια άλλη λεσβιακή ταινία.

Νο7. Nina's heavenly delights (2006, Ηνωμένο Βασίλειο)

Υπόθεση: Η Νίνα επιστρέφει μετά από χρόνια στο Λονδίνο για την κηδεία του πατέρα της. Η οικογένειά της, προσπαθεί να την πείσει να τα ξαναβρεί με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, Σαντζάι, αλλά η ίδια είναι απορροφημένη στο να προσπαθεί να ξαναφτιάξει το εστιατόριο που άφησε ο πατέρας της χρεωμένο από τζόγο. Σε αυτό την βοηθά η συνέταιρος της στο εστιατόριο, η γοητευτική Λίσα. Και το ειδύλλιο δεν θα αργήσει να μπλεχτεί.. Μόνο που η Νίνα ανήκει σε μια παραδοσιακή ινδική οικογένεια που δεν τα σηκώνει αυτά..

Θα σας αρέσει γιατί: Είναι μια πολύ ζεστή και ρομαντική ταινία, χωρίς ιδιαίτερο δράμα και ηθικιστικές νύξεις. Ο κολλητός της Νίνα, μια ''κραγμένη'' τραβεστί με κατάστημα καλλυντικών, προσθέτει γέλιο στην όλη συνταγή.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Είναι απλώς μια ρομαντική κομεντί, χωρίς ηθικό βάρος. Επίσης αν σας εκνευρίζουν οι ινδοί που προσπαθούν να γίνουν Ευρωπαίοι με το ζόρι, μην κάνετε τον κόπο...

Νο6. Cracks (2009, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Δεκαετία του '30. Μια κοσμογυρισμένη φεμινίστρια που διδάσκει σε ένα κολλέγιο θηλέων, ερωτεύεται την πανέμορφη ισπανίδα μαθήτριά της, Φιάμα. Όμως η νεαρή θα αποκρούσει τον έρωτά της.

Θα σας αρέσει γιατί: Η σκηνοθεσία κόβει την ανάσα, οι πρωταγωνίστριες είναι δύο καλλονές, οι ερωτικές σκηνές είναι ονειρικές. Η Έυα Γκρίν υποδύεται μια λεσβία, τι άλλο να ζητήσει κανείς...

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Ο έρωτας της ιστορίας είναι χωρίς ανταπόκριση. Αλλά δεν μας νοιάζει...

No5. Elena Undone (2010, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Η Έλενα, σύζυγος ενός συντηρητικού ιερέα και μητέρα ενός γιού, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει μειονότητα, αφού εκτός από ινδή είναι και ...λεσβία. Μετά από 15 χρόνια γάμου, θα κάνει την επανάστασή της όταν θα βρεθεί απέναντι στο άλλο της μισό, μια αγοραφοβική λεσβία συγγραφέα που θα την ενθαρρύνει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αγαπημένο της χόμπυ, την φωτογραφία. Ο απατημένος σύζυγος θα μείνει σύξυλος από τις εξελίξεις, όπως και ο ευαίσθητος γιός που είναι προσκολλημένος στην μητέρα του..

Θα σας αρέσει γιατι: Οι δύο ηρωίδες είναι πάρα πολύ εμφανίσιμες, οι ερωτικές σκηνές είναι απελευθερωμένες και ρεαλιστικές. Η χημεία των δύο γυναικών είναι ασύλληπτη. Οι διάλογοι περιλαμβάνουν έξυπνες ατάκες με νόημα. Είναι μια εντελώς μοντέρνα λεσβιακή ταινία.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Κάθε λίγο και λιγάκι παρεμβαίνει ένας εκνευριστικός αφηγητής, που προσπαθεί να μας πείσει με τις φιλοσοφικές του μπουρδολογίες για τον μοιραίο έρωτα. Ας τον ανεχτούμε κι αυτόν.

No4. Imagine me & you (2005, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Ο γάμος της Ρέιτσελ με τον Έκτορ, είναι αφορμή για να γνωριστούν με την ανθοπώλισσα που έχει αναλάβει τον στολισμό της εκκλησίας, Λούσι. Η Ρέιτσελ ερωτεύεται κεραυνοβόλα το ανεξάρτητο αγοροκόριτσο και προσπαθεί να την πλησιάσει δήθεν φιλικά. Ακολουθεί το πρώτο τους ραντεβουδάκι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, γιατί ώς γνωστόν στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκόλ και, τελικά έρχεται η ώρα της αποκάλυψης για τον άμοιρο Έκτορ που παραιτείται, πολύ αντρίκια, υπέρ του ''ανυπέρβλητου'' έρωτα.

Θα σας αρέσει γιατί: Τον ρόλο του αγοροκόριτσου παίζει η θεά Λένα Χέντεϊ, γνωστή και ώς Γοργώ, η σέξι σύζυγος του Λεωνίδα από την ταινία '300'. Ο ρόλος του προδωμένου άντρα, όπως προείπα, είναι άκρως συγκινητικός και μας κάνει να τον συμπαθήσουμε παρότι πρακτικά είναι το τρίτο πρόσωπο στο λεσβιακό ειδύλλιο.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Θα πρέπει να υποστείτε το μαρτύριο του (βλακώδους) αμερικάνικου χιούμορ. Χαλάλι, γιατί τα κορίτσια είναι θεές...

No 3. I can't think straight (2009, Ηνωμένο Βασίλειο)

Υπόθεση: Η Τάλα, κόρη παλαιστίνιου επιχειρηματία, και η Λέυλα, κόρη ινδού ασφαλιστή γνωρίζονται μέσω ενός κοινού φίλου. Η πρώτη είναι μια δυναμική μπίζνες γούμαν, πλήρως εξευρωπαϊσμένη και χριστιανή που απεχθάνεται την μουσουλμανική παράδοση και ιδιαίτερα την προοπτική του γάμου, αφού έχει ήδη ματαιώσει τρείς αρραβώνες και πάει για τον τέταρτο. Η δεύτερη, αντίθετα, είναι μια ανασφαλής κοπέλα, πιστή μουσουλμάνα, που εργάζεται στην εταιρία του πατέρα της, βγαίνει με το αγόρι που εγκρίνει μητέρα της και καταπιέζει τα όνειρά της για καριέρα συγγραφέα. Το ειδύλλιο τους θα κρατήσει μόλις για ένα σαββατοκύριακο, αφού η Τάλα ετοιμάζεται για τέταρτη φορά να ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας...

Θα σας αρέσει γιατί: Είναι πολύ ανάλαφρο έργο, με πολύ χιούμορ και φρέσκους ηθοποιούς. Οι δύο ηρωίδες έχουν τρελή χημεία και οι σκηνές σέξ μεταξύ τους είναι πολύ γήινες και ..εξυψωτικές. Η ομορφιά του βασικού κάστ των ηθοποιών τονίζεται με χορταστικά κοντινά πλάνα στα πρόσωπα.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Χμμ.. Υπάρχει πλήθος από υπαινιγμούς εναντίον των μουσουλμάνων και των εβραίων, αφού η μία ηρωίδα είναι παλαιστίνια. Φυσικά αυτό δεν θα έπρεπε να μας ενοχλεί, εφόσον ώς έλληνες δεν τα έχουμε καλά ούτε με τους μέν ούτε με τους δέ. Όχι?

No2. Lianna (1983, ΗΠΑ)

Υπόθεση: Μια καλόβολη νοικοκυρά, παντρεμένη με έναν ξερόλα καθηγητή κινηματογράφου και μητέρα δύο παιδιών, παρακολουθεί μαθήματα σε νυχτερινό σχολείο. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται μια ώριμη καθηγήτρια, με την οποία θα αποκτήσει την πρώτη της λεσβιακή εμπειρία. Οι συνέπειες της σχέσης αυτής θα είναι καταιγιστικές. Η Λιάννα απομονώνεται κοινωνικά, αναγκάζεται να αφήσει την κηδεμονία των παιδιών στον σύζυγο, να πιάσει δουλειά σε σούπερ-μάρκετ για να πληρώνει το νοίκι, να χάσει τις φίλες της και τελικά ξεκινήσει την ζωή της από την αρχή, ολομόναχη, σε μια απογοητευτική και πλήρως αφιλόξενη γκέι κοινότητα. Όλα αυτά χωρίς την στήριξη της αγαπημένης της, αφού αποκαλύπτεται οτι η προφεσόρα το'χει δίπορτο από χρόνια...

Θα σας αρέσει: Ο ασύγκριτος ρεαλισμός μιας ταινίας του '80. Η προκατάληψη της κοινωνίας και οι δυσκολίες για την ζωή ενός φανερά γκέι ατόμου, δεν ωραιοποιούνται αλλά ούτε δραματοποιούνται. Η ηρωίδα δεν είναι ούτε κακόμοιρο θύμα, ούτε όμως μια ευτυχισμένη και αποδεκτή από όλους λεσβία. Όλες οι παράμετροι της απόφασης να ζεί κανείς ανοιχτά ώς γκέι είναι φανερές στην ταινία που, δίνει μαθήματα ζωής σε γκέι και μή.

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Όλη η δυστυχία και η κατάθλιψη του να είσαι γκέι αποτυπώνονται ωμά. Στο τέλος μας μένει μια απαισιοδοξία, είναι σαν να βλέπουμε την λεσβιακή εκδοχή του Brokeback Mountain. Πίκρα και λύπη και πεταμένες ζωές.

Νο1. Therese and Isabelle (1968, Γαλλία)

Υπόθεση: Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της Τερέζ ξαναπαντρεύεται και την εγκαταλλείπει εσώκλειστη σε ένα οικοτροφείο για κορίτσια. Η μοναχική και υπερευαίσθητη κοπέλα θα βρεί παρηγοριά στην τρυφερή/ρομαντική/ερωτική συμμαθήτριά της, Ιζαμπέλ. Σύντομα οι δύο τους θα γίνουν αχώριστες. Το φλέρτ  μεταξύ τους είναι έντονο όμως εξελίσσεται αργά. Και μόνο όταν η Τερέζ κάνει έρωτα για πρώτη φορά με έναν άντρα, θα συνειδητοποιήσει οτι θέλει πραγματικά μόνο την Ιζαμπέλ. Όμως, πού θα τις βγάλει αυτή η σχέση;

Θα σας αρέσει γιατί: Όλη η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο κοριτσιών, οπότε δεν θα απασχολήσουν τον θεατή δευτερότριτοι χαρακτήρες. Οι ερωτικές σκηνές είναι εκτενέστατες, αργές και περιγραφικές. Καλύπτουν το μισό έργο! Οι νεαρές μαθήτριες φαίνεται πως δοκιμάζουν ένα σωρό στάσεις στο σέξ, έτσι για να μην βαριέται κι ο θεατής. Σέξ στο κρεβάτι, σε ξενοδοχείο, πάνω στα χόρτα, μέσα στην εκκλησία, σε στάση 69, με άντρα, κλπ. 

Δεν θα σας αρέσει γιατί: Είναι ασπρόμαυρη. Και λοιπόν?

1 σχόλιο:

  1. Ο χριστος και ο Αποστολος Γκλετσος, τι ΧΑ και ΧΑρα ειναι αυτη στα ρατσιστικα σχολιακια για τις ταινιες που δεν ηταν αποκλειστικα "λευκες".
    Απορω αγαπητη/ες/whatever πώς καταφερατε να καταπνιξετε τον εμετο ωστε να τις παρακολουθησετε μεχρι το τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή